10 sfaturi pentru comunicare eficienta in cuplu

10 sfaturi pentru comunicare eficienta in cuplu

In lucrul cu clientii mei cupluri, motivul de despartire cel mai des invocat este lipsa de comunicare. “Comunicare eficienta” este ceea ce isi doresc cuplurile in general. Limbajul iubirii se pare ca il cunosc multi, greul apare cand se ivesc opinii diferite, cand situatii concrete de viata pun pe pozitii opuse pe cei doi parteneri de cuplu.

De ce nu avem comunicare eficienta ?

Suntem fiinte sociale si ceea ce ne deosebeste  de alte specii este limbajul. Atunci, de unde aceasta deficienta? Ce ne opreste sa ne expunem gandurile, dorintele, neplacerile? De ce nu comunicam eficient?

E drept ca printre primele lectii primite de la parinti auzeam foarte des ‘’nu e frumos sa spui NU’’:

 • Nu-i frumos sa spui NU colegului de joaca care-ti cere jucaria sau ultima bomboana.
 • Nu-i frumos sa spui NU adultului care-ti cere ceva peste puterile tale de motivatie sau intelegere.
 • Nu-i frumos sa spui NU profesorului care-ti ofera informatii  de care tu nu ai nevoie.

Cu timpul uitam care sunt nevoile noastre, nimeni nu ne invata ca avem dreptul sa ne exprimam dorintele si  la fel de corect este sa ne exprimam si dezacordul  cu respect de sine si fata de interlocutor.

Sabloane negative de comunicare in cuplu

Este trist ca ducem aceste patternuri de comunicare si in cuplu. Asteptam de la partener sa ne ghiceasca gandurile in loc sa spunem concret ce ne dorim – am auzit de multe ori replica ’’daca ma iubeste ar trebui sa stie ce imi doresc’’.

Un refuz, cat de banal, este perceput ca o lipsa de iubire: ’’ daca ma iubeste trebuie sa faca ce ii cer eu’’.

E dificil de exprimat in cuvinte ceea ce suntem, ce dorim si ce cerem intr-o anumita situatie, fara a-l leza pe cel de langa noi. A nu ne comunica nevoile de teama ca vom fi criticati, sanctionati sau neintelesi, si din dorinta de a nu provoca un conflict, conduce la devitalizarea si stingerea relatiei de cuplu, pentru ca ea este lipsita de singurul mijloc eficient de a rezolva problemele cu care se confrunta cuplul.

10 sfaturi pentru comunicare eficienta si asertiva in cuplu

Comunicarea nu face decat sa sporesca increderea in cuplu, da dovada de disponibilitatea de a sti sa cerem, sa daruim, sa primim si  sa refuzam. Asta presupune, din partea fiecaruia mult tact si rabdare pentru descoperirea intereselor, valorilor, lucrurilor importante pentru partener, presupune o fina capacitate de observare si ascultare.

Invatati in doi sa comunicati eficient, implicati si partenerul in travaliul descoperirii de sine pentru a avea o relatie de cuplu fericita si implinita:

 1. in fiecare seara lasati orice alta activitate si, timp de 15 minute, fiecare dintre parteneri isi poate exprima orice dorinta, vis, nedumerire, nemultumire; e  momentul  pentru o cunoastere de sine
 2. faceti in fiecare zi cate un compliment partenerului dv
 3. multumiti-i pentru cel mai mic serviciu
 4. acceptati ca atat dvs. cat si partenerul aveti dreptul sa va evaluati si sa va judecati propriul comportament, gandurile si emotiile, asumati-va responsabilitatea pentru ele si pentru consecintele lor asupra dvs.
 5. aveti dreptul sa va razganditi intr-o anumita chestiune, acceptati-i si partenerului acest drept, discutati liber si deschis motivele
 6. aveti dreptul sa faceti greseli si sa fiti responsabili pentru ele;  a gresi e omeneste
 7. invatati sa aduceti o critica partenerului dvs. intr-un mod asertiv, criticati comportamentul si nu persoana
 8. incercati sa jucati rolul partenerului dvs. in diverse situatii si judecati actiunile din noua perspectiva  (sau, cum se spune, ’’puneti-va in pielea lui’’)
 9. exprimati-va in mod direct , concret, explicit ce doriti de la partenerul dvs., nu lasati loc de dubii sau interpretari
 10. aveti curajul sa spuneti NU: nu-mi place ce ai facut in situatia X, nu pot sa accept ideea ta, nu e in acord cu valorile mele propunerea ta

Acestia sunt cativa primi pasi catre o comunicare eficienta si asertiva in cuplu. Sunt lucruri foarte simple, sigur le cunoasteti. Alegeti calea cea mai simpla, cea pe care v-o dicteaza propria constiinta !