Cabinet Individual de Psihologie Lucica Ștefanescu

Tratament insomnie

Insomnia este o forma de tulburare a somnului. Cineva care sufera de insomnie poate avea probleme in a adormi sau a avea un somn de o durata si profunzime corespunzatoare. Departamentul de Sanatate al Statelor Unite considera insomnia drept cauza a scaderii sanatatii publice. Insomnia poate fi considerata atat un simptom cat si o afectiune.

De ce este periculoasa insomnia?

Ca si efecte, insomnia poate duce la oboseala,somnolenta prelungita si dificultati in procesele cognitive. Aceste efecte combinate ne pot afecta performanta in activitatile de zi cu zi. De asemenea, insomnia poate constitui una dintre cauzele pentru depresie.
Tot medicii americani avertizeaza asupra posibilitatii mai mari de a suferi un accident in cazul celor care sufera de insomnie. Insomnia poate cauza pierderi de atentie, micsorarea timpilor de reactie si a procesarii informatiilor. In special soferii si cei care opereaza masini de gabarit mare sunt vizati.

Tratament insomnie – beneficii ale psihoterapiei

Psihoterapia poate fi considerata prima linie de aparare impotriva insomniei. Psihoterapeutul va poate face recomandari pentru o mai buna igiena a somnului. Acestea pot include exercitii fizice, evitarea consumului de alimente care contin cofeina cu 8 ore inainte de culcare, eliminarea elementelor perturbatoare din camera de somn.In plus, psihoterapeutul va poate preda tehnici de relaxare ce pot spori starea de calm. Astfel se poate evita insomnia.Este recomandat sa nu recurgeti la tratament medicamentos inainte sa consultati un medic. Psihoterapia reprezinta o alternativa eficienta la pastile. In plus, se poate consitui intr-un mecanism excelent de prevenire a insomniei.