Stima de sine: un decalog

Pentru a fi iubit trebuie sa ajungi neaparat la o anumita stima fata de tine insuti, sa te iubesti, sa te apreciezi, sa te simti puternic, autonom, dar si sociabil, capabil de a fi cu fruntea sus, de a avea curajul sa ceri si sa oferi iubire.

Cum ne percepem stima de sine?

Prin intermediul emotiilor noastre:  prin liniste interioara, stare de acceptare cu seninatate a ceea ce suntem si ceea ce facem

Prin intermediul comportamentelor noastre:  spontaneitatea sau, dimpotriva, blocajele se afla si ele sub dominatia stimei de sine .

Prin gandurile noastre : ce credem noi despre noi insine, daca ne apreciem, de a fi siguri pentru a actiona si a ne ocupa locul printre semeni, de a nu ne prabusi in fata esecurilor sau a dificultatilor, dupa asteptarile si ambitiile noastre, putem intreprinde, persevera sau renunta la o idée fara sa se simti umiliti sau rusinati.

Prin discursul despre sine: persoana cu o buna stima de sine este capabila sa vorbeasca pozitiv despre ea, atunci cand circumstantele o determina sa o faca, accepta complimente fara jena.A avea o buna stima de sine inseamna a ne iubi in egala masura atat calitatile cat si defectele.

Suntem fericiti alaturi de un prieten drag , ne bucuram de o cina in familie, ne mangaie sufletul o reusita a copilului nostru, suntem satisfacuti si impliniti chiar si cu o simpla cafea savurata pe indelete alaturi de partenerul nostru. Lucruri banale care fac parte din viata de zi cu zi a fiecaruia. V-ati gandit la bucuria din spatele lucrurilor marunte?

Care este legatura dintre iubire si stima de sine?

Este o legatura mai stransa decat ne-am putea inchipui. In primul rand, daca noi nu ne iubim asa cum suntem atunci ce pretentii sa avem de la ceilalti?

A iubi presupune de multe ori sa te oglindesti in ochii partenerului. Cineva spunea ca ‘’am castiga mai mult daca ne-am lasa vazuti asa cum suntem, decat incercand sa parem ceea ce nu suntem’’ .

Fara iubire, dar si fara o stima de sine nu putem supravietui in aceasta lume. Daca nu avem grija de noi, daca nu dispunem de un minimum de stima si respect fata de noi insine, atunci  vom actiona mai putin bine si cu mai putina luciditate si seninatate. Calea spre o dobandire a unei stime de sine sanatoasa presupune un proces de autocunoastere, o atenta analiza a gandurilor si comportamentelor precum si o transformare in acord cu constiinta si autonomia noastra psihologica.

Un decalog al stimei de sine:

Stima de sine inseamna sa dovesc ca sunt capabil:

  1. Sa spun ce gandesc
  2. Sa fac ce vreau
  3. Sa imi urmez calea, chiar daca sunt singur
  4. Sa ma simt impacat cu mine insumi
  5. Sa stiu ca pot supravietui esecurilor mele
  6. Sa nu ma desconsider si nici sa imi fac rau cand nu sunt multumita de mine
  7. Sa trag invataminte din greselile mele
  8. Sa ma simt in regula cu ranile din trecutul meu
  9. Sa ma accept asa cum sunt astazi, fara sa renunt totusi sa ma schimb maine
  10. Sa nu imi fie frica de viitor.

Daca simtiti ca va pot fi de ajutor, va astept la o discutie.