Cum putem combate depresia prin 5 tehnici accesibile

Despre depresie se spune ca este ‘’guturaiul‘’ psihologiei: nimeni nu scapa ‘’neatins’’ !

Cauzele pot varia de la evenimente tragice si probleme in viata personala si profesionala pana la situatii precum neglijarea, lipsa stimei de sine, lipsa suportului social sau a unei relatii apropiate.

Scopul terapiei depresiei: pe termen scurt – acela de a elimina/reduce simptomele;  pe termen lung – invatarea pacientului sa rezolve problemele de viata si prevenirea recaderilor.

Psihoterapia cognitiv-comportamentala are la baza o conceptie teoretica coerenta, este scurta si limitata in timp, incurajeaza clientul sa dezvolte abilitati de autoreglare si are un caracter educational. Prin psihoterapie se pot invata tehnici aplicabile in viata de zi cu zi.

5 tehnici simple pentru a trata depresia

1)      Tehnici de distragere: centrarea pe un obiect, concentrarea senzoriala, exercitii mentale de numarare, enumerare de orase al caror nume incepe cu o anumita litera

2)      Numararea gandurilor negative:  produce o detasare, clientul este invatat doar sa-l noteze ca aparitie si nu ca si continut

3)      Activitati placute care il absorb pe client: sport , muzica

4)      Imagerie mentala  de succes, de implinire, satisfactii personale sau profesionale

5)    Organizarea: realizarea unui tabel cu monitorizarea activitatilor si gradul de satisfactie, realizarea unor orare, a unui program cu activitati placute si observarea satisfactiei.

Depresia este una din cele mai frecvente afectiuni psihice la ora actuala, intalnita relativ egal la barbati si femei. Printre simptomele frecvente se numara tristetea, episoade de plans, iritabilitate, tensiune psihica, anxietate, lipsa pasiunii in activitati, nivel energetic scazut, lipsa de concentrare, insomnie si hipersomnie.

Apelati la ajutor specializat

Tehnicile prezentate ar putea fi insuficiente in cazul in care starea de depresie este mai accentuata. Daca simtiti ca este vorba de o astfel de situatie, apelati cu incredere la un specialist. Acesta va poate ajuta sa va vindecati si sa va recapatati starea de bine.

Aflati cum va poate ajuta in tratarea depresiei terapia cognitiv comportamentala !

Lucica Stefanescu este psiholog licentiat cu formare in terapie cognitiv comportamentala. Detine astestat de libera practica de psiholog clinician si psihoterapeut in terapii cognitiv comportamentale. Aflati mai multe despre psihoterapeut Lucica Stefanescu !