Cum tratam Insomnia in 10 Pasi Simpli

Insomnia temporara vs. Insomnia Cronica

Cei mai multi dintre noi experimentam macar odata un episod de insomnie. Este necesar sa facem diferenta dintre tulburare periodica, ocazionala de somn si insomnia cronicaInsomnia temporara este intalnita in mod frecvent, diverse evenimente de peste zi ne perturba somnul, griji, un examen de a doua zi, o excursie, chiar si o mare bucurie pot modifica ritmul si calitatea somnului si nu ar trebui sa ne ingrijoreze.

Daca insomnia persista si atunci cand nu mai avem motive si ne afecteaza activitatea zilnica, apar dureri de cap, lipsa poftei de mancare, apatie, greutate in desfasurarea programului zilnic e cazul sa se evalueze natura problemei. Insomnia cronica se manifesta pe o perioada mai indelungata, mai mult de cateva saptamani si influenteaza in mod negativ cursul activitatii zilnice, modifica starea de spirit, apar dificultati de concentrare, oboseala cronica.

10 Sfaturi pentru un tratament al insomniei

Dincolo de evaluarea corecta a cauzelor insomniei specialistii recomanda o igiena a somnului, mici obiceiuri sanatoase care pot imbunatatii caliatatea somnului:

  1. mentinerea unei anumite ore de somn, chiar si in weekend;
  2. evita exercitiile fizice intense inainte de adormire;
  3. evita activitatile ca cititul, mancatul ori uitatul la televizor in pat;
  4. evita filmele sau emisiunile cu grad crescut de violenta inainte de culcare;
  5. incearca sa mananci cu cel putin 2 ore inainte de ora de culcare;
  6. evita consumul de lichide inainte de culcare pentru a evita trezirea peste noapte;
  7. incearca sa asiguri o temperatura ambianta de 22-24 grade Celsius;
  8. stinge lumina;
  9. daca somnul nu se instaleaza nici dupa 30 de minute se ridica din pat si desfasoara activitati placute , relaxante pana apare starea de somnolenta
  10. tehnici de relaxare ca antrenamentul autogen Schultz sau relaxarea musculara progresiva Jacobson

Cauzele insomniei
Cauzele tulburarilor de somn sunt multiple, specialistii numarand 80 de situatii care pot influenta somnul si 80 de tratamente deoarece nu exista un panaceu universal al tuturor insomniilor. E important deci, sa facem o evaluare completa si complexa a cauzelor insomniei fiecarei persoane in mod particular.

Cauzele pot avea substrat organic, functional,(apnee in timpul somnului, obstructii nazale cronice, sinuzite,alte boli ale aparatului respirator, transit intestinal lent, durerea) sau , de cele mai multe ori problemele de somn sunt legate de starea de spirit a unei persoane.

De aceea este importanta evaluarea starii psihice a persoanei, de urmarit starea depresiva, anxietatea, daca a fost expus unor situatii de viata carora nu le-a putut face fata si acum resimte ecoul negativ al celor intamplate.

O predispozitie catre anxietate impreuna cu un factor primar de stress ca pierderea unui loc de munca, ingrijorarea legata de viitorul scolar al copilului, o situatie noua in cadrul familiei, nasterea unui copil, plecarea de acasa a copiilor, mutarea intr-un alt oras pot determina insomnia care se poate croniciza fara un ajutor profesionist.